Level 1

Najaar

De energie van het najaar komt overeen met de energie van de Aarde in de Chinese geneeskunde. Het is de energie die te vinden is in de overgangen tussen de alle seizoenen. Het is het moment dat het ene seizoen afloopt en versmelt met het volgende seizoen en tegelijkertijd is het dus eigenlijk noch het een en noch het andere.

 

In vroegere tijden was deze energie in de Vijf elementen theorie van de Taoisten precies in het midden van de vier andere elementen (lees: seizoenen). Het laat zien dat deze tussenenergie eentje is die verbind. Zo verbind het de zomer met de herfst. Vroeger werd deze energie dus ook gezien tussen de herfst en de winter, winter en de lente en de lente en de zomer. Waarom ze de aarde/nazomer/tussenenergie alleen tussen de zomer en de herfst hebben geplaatst is mij niet bekend. 

 

Een mogelijke reden is de aandacht die deze tussenenergie mag hebben. De overgang van zomer naar herfst kan voor velen een moeilijkheid zijn. De uitbundige naar buiten gerichte energie die minder wordt, kan leiden tot verzet. Deze is misschien groter dan in de andere overgangen. Het feestje in de zomer moet plaatsmaken voor de tijd naar binnen. Het afsluitende karakter van de herfst waarbij de blaadjes gaan vallen, het licht minder wordt gedurende de dag, minder makkelijk vrij met elkaar te zijn door de vermindering van temperatuur. Dus hiervoor is acceptatie nodig. De grote kunst van acceptatie is dat deze gedaan moet worden met alles waar je mee verbonden bent. Daar bedoel ik mee je gedachten, lichaam en energie. Zodra een van deze drie onderdelen niet synchroon loopt met de andere twee, ben je uit evenwicht. Het is lastig te accepteren bij de gedachten dat feestjes de basis zijn van het bestaan en ondertussen ervaart dat iedereen zich gaat terugtrekken. 

 

Wat kun je doen in dit geval?

De observator moet op dit moment de leiding nemen. Dat betekent dat je het controlere gedeelte van je bewustzijn gaat gebruiken om te observeren wat er aan de hand is. Controle nemen wil niet zeggen dat het meteen druk uitoefent hoe iets moet zijn. Nee, dat betekent dat er ruimte is voor wat er gebeurt. Dat je gaat observeren waar je mee bezig bent, wat je voelt en wat je denkt. Wanneer je ziet dat er iets niet in balans is, onderzoek je de mogelijkheden die er zijn om in balans te komen. Stel dat je aan het vallen bent, moet je iets doen om niet te vallen. Mocht je toch vallen, sta je zo gracieus mogelijk weer op, zei mijn docent qigong in Spanje altijd. Stel dat je ruimte krijgt in je bewustzijn om te herkennen wat er gebeurt, zie dan wat je moet doen om in evenwicht te komen. Die "Zien" is dus een samenwerking van een helder mogelijk bewustzijn, liefdevolle energie en een ontspannen lichaam. Zodra het bewustzijn niet helder is maar vol gedachten is, is er geen ruimte voor het bewustzijn om te zien wat er aan de hand is. Wanneer de energie niet liefdevol is, maar gefrustreerd of bang is om te vallen, stroomt de energie niet vrij meer. Het vallen wordt dan gefrustreerd en bang waardoor je niet meer vrij kan bewegen. De grootste vrijheid ervaren we wanneer de energie liefdevol is. Bedenk dat je valt om je kind op te vangen of de mooiste koprol te maken tijdens een optreden. Als laatste hebben we een ontspannen lichaam nodig. Het verhaal van de wind dat het riet laat buiten en de grote boom laat omvallen. Zo ook voor het lichaam. Met een ontspannen lichaam kunnen we alle kanten op, met een gespannen lichaam maar eentje, De spieren zijn namelijk of inzetbaar voor alle bewegingen of juist maar voor eentje, namelijk in de richting die het lichaam reeds heeft geïnitieerd. 

 

Hoe gaan we daar mee aan de gang in de bijeenkomsten?

Gedachten: Deze mogen zo helder en transparant mogelijk worden, zoals het water van een kristalheldere beek.

 

Energie: Een liefdevol gevoel die voor iedereen hetzelfde is, maar voor iedereen een eigen ingang heeft.

 

Lichaam: Deze brengen we in balans, precies op zo'n manier dat de energie makkelijk en soepel doorstroomt.

 

Oefeningen:

 

Gedachten: laat de gedachten komen en spreek of schrijf ze uit. Alle informatie die je ziet geeft helderheid in je bewustzijn. Dus tijdens de bijeenkomsten, laat je de gedachten komen en gaan. Ook mijn instructies komen en laat je weer gaan. De vogels van buiten of de gedachten over de geluiden van de kinderen op het schoolplein.

 

Energie: Geef ruimte aan de energie. De enige manier om energie te laten stromen is doordeze ruimte te geven. Zet dus je interne stop uit en accepteer alles wat je gaat voelen. Je zou gevoelens ook een soort gedachte kunnen noemen omdat het een betekenis geeft aan de de stroom van energie. Gedachten zijn een taal, net als de gevoelens die we hebben. Energie op zich is iets dat is en beweegt. Niets meer dan dat. Het is onpartijdig van origine, behalve als we daar een betekenis aan geven. Zodra we de betekenis kunnen accepteren, of verwelkomen, verliest de energie zijn richting, zijn kwaliteit en is vervolgens gewoon weer energie.

 

Lichaam: Ontspan in de juiste houding. Met de kruin omhoog, de voeten op de grond, de gedachten zakken het lichaam in en dan ontspan je bewust je lichaam. Je kan alleen bewust ontspannen, als je gedachten verbinding hebben met je lichaam. Daarvoor activeer je als eerste je lichaam, waardoor de energie gaat bewegen en je daardoor beter bewustzijn hebt van je lichaam. 

Het lichaam is gecentreerd, een rechte lijn, in de hemel, het lichaam en in de aarde zodat alles met elkaar in contact kan zijn. het hoofd is in evenwicht, net als de borst en buik. Alle drie verbonden met het centrum en de horizon.

 

 

Te activeren Meridanen

De milt en de maagmeridiaan. Deze zijn beiden aan de voorkant van het lichaam. Niet is de laatste plaats omdat het juist de voorkant is de in de loop van ons leven als eerste in elkaar gaat zakken. De botstructructuur aan de achterkant van ons lichaam is nu eenmaal sterker en meer aanwezig dan aan de voorkant van ons lichaam. Tussen het hoofd en borst en de borst en bekken zijn de spieren die ons in balans moeten houden. 

Hier gaan we de miltmerdiaan stimuleren, omdat deze over het algemeen de meeste energie nodig heeft om goed in balans te kunnen staan en daardoor beter kan ontspannen. Hiervoor gebruiken we de grote teen, de binnenkant van het onderbeen en de onderkant van de ribben. Hierdoor bouwen we de energie op aan de voorkant. De energie loopt dan verder door naar boven naar borst en gezicht. Voel de beweging van de energie je lichaam aan de voorkant activeren, waardoor je in evenwicht komt met de achterkant. Hierdoor kun je ook ervaringen (gedachten en gevoelens)  krijgen die door het evenwicht tot stand komen. Dit kan ook aan de achterkant zijn, meer links of rechts of meer boven of onder. Laat het gebeuren en verwelkom alles wat er tevoorschijn komt.